In het eerste kwartaal van 2025 zijn de transactieprijzen van bestaande koopwoningen in bijna alle Nederlandse gemeenten gestegen. Dat blijkt uit nieuw samengestelde cijfers van het CBS en het Kadaster, waarin de prijsontwikkeling is berekend voor 317 gemeenten. Alleen Texel en Vught lieten een lichte daling zien.
Bunnik koploper met hoogste stijging
De sterkste stijging werd gemeten in de gemeente Bunnik, waar de huizenprijzen met 19,8 procent toenamen vergeleken met een jaar eerder. Ook in Waddinxveen (+18,7 procent) en Gouda (+18,0 procent) gingen de prijzen flink omhoog. Andere gemeenten met een sterke stijging zijn Edam-Volendam (+16,7 procent), Het Hogeland (+16,6 procent) en Heemstede (+16,5 procent).
Slechts twee gemeenten met prijsdaling
Vught en Texel waren de enige gemeenten waar sprake was van een daling in de woningprijzen. In Texel gingen de prijzen met 1,4 procent omlaag, in Vught met 0,1 procent. In vrijwel alle andere gemeenten was de trend duidelijk positief, met een gemiddelde prijsstijging van 10,9 procent op landelijk niveau.
Trendbreuk sinds medio 2023
Na een piek in de woningprijzen rond midden 2022, volgde een periode van daling. Sinds halverwege 2023 is echter een herstel ingezet. Vooral in grote steden en stedelijke regio’s is deze stijging goed zichtbaar. In kleinere gemeenten bleef een prijsdaling eerder uit en was voornamelijk sprake van een vertraging van de stijging.
Regionale verschillen blijven groot
De prijsontwikkelingen tonen duidelijke regionale verschillen. In veel randgemeenten rondom grote steden is de groei bovengemiddeld. Vooral in Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland zijn sterke prijsstijgingen zichtbaar. In sommige perifere gebieden stabiliseren de prijzen juist of is de toename beperkt.