maandag, juni 16, 2025
16.8 C
Amsterdam

Ruzie tussen Trump en Musk bereikt nieuw dieptepunt

De spanningen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Elon Musk zijn donderdag zichtbaar geëscaleerd. Waar eerdere verschillen van mening vooral achter de schermen plaatsvonden, is nu sprake van een publieke confrontatie. Beide partijen uiten stevige beschuldigingen en verwijten aan elkaars adres.

Verwijten en reactie over contracten en beleid

Trump beschuldigde Musk ervan “knikkende knieën” te hebben gekregen tijdens zijn werkzaamheden bij het Amerikaanse departement van overheidsefficiëntie (DOGE). Volgens Trump zou Musk uit zijn functie zijn gezet en gefrustreerd zijn over het verdwijnen van belastingvoordelen voor elektrische auto’s. Daarnaast stelde hij dat het schrappen van overheidscontracten met Musks bedrijven miljarden zou kunnen besparen.

Musk reageerde vrijwel direct via X. Hij stelde dat Trump de verkiezingen niet had kunnen winnen zonder zijn steun en noemde hem “ondankbaar”. Ook beschuldigde hij Trump van het verspreiden van onwaarheden. Wat betreft het beëindigen van overheidscontracten daagde Musk de president uit om daar vooral werk van te maken.

SpaceX stopt met NASA-missies

Kort daarop kondigde Musk aan dat SpaceX per direct stopt met het leveren van ruimtecapsules voor het internationale ruimtestation ISS. Het ruimtevaartbedrijf blijft nog wel actief voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, onder meer voor het lanceren van defensiesatellieten.

Musk beweerde daarnaast dat de naam van de president genoemd wordt in geheime documenten rond Jeffrey Epstein. Voor die bewering leverde hij geen bewijs. Epstein, die in 2019 overleed, werd beschuldigd van grootschalig seksueel misbruik van jonge vrouwen en meisjes.

Experts: botsing van ego’s en belangen

Historici wijzen op het botsen van persoonlijkheden en belangen. “Twee machtige personen met grote ego’s en een opvliegend karakter doen uiteindelijk vooral wat goed is voor henzelf”, aldus Andrew Gawthorpe van de Universiteit Leiden. Jack Thompson van de Universiteit van Amsterdam voegt daaraan toe: “Zo’n samenwerking houdt op wanneer een van de twee er geen profijt meer van heeft.”

Gawthorpe wijst erop dat Musk via DOGE echt wilde inzetten op een kleinere overheid. De koerswijziging van Trump – ingegeven door zijn achterban en steun aan vermogende aanhangers – kan voor Musk hebben gevoeld als verraad. Zijn kritiek op het economische plan van Trump, de zogenoemde ‘big beautiful bill’, markeerde het keerpunt. Thompson stelt: “Voor Trump staat loyaliteit boven alles.”

Bron: nu.nl; foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en; Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America

Vandaag

Verstappen eindigt als tweede in spannende GP van Canada

Max Verstappen is als tweede geëindigd in de Grand...

Lichaam gevonden bij zoekactie naar vermiste man in Stevensbeek

In Stevensbeek (Noord-Brabant) is zondagmiddag een lichaam aangetroffen tijdens...

Steeds meer vaders boven de dertig bij geboorte eerste kind

In 2024 werden 77 duizend mannen voor het eerst...

Dodental na vliegtuigcrash Ahmedabad loopt op tot 274 door doden ‘op de grond’

Het aantal slachtoffers van de vliegtuigcrash in het Indiase...

Nederland verhoogt defensiebudget fors tot 3,5 procent van het bbp

Het Nederlandse defensiebudget wordt verhoogd naar 3,5 procent van...

Gerelateerde artikelen