De invoer van goederen uit Oekraïne naar Nederland is in 2024 fors toegenomen. Volgens recente cijfers van het CBS bedroeg de totale invoerwaarde ruim 2,3 miljard euro, een stijging van 51 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee ligt het importniveau niet alleen weer op het niveau van voor de oorlog in 2022, maar wordt zelfs het recordjaar 2021 overtroffen.
Handel hersteld, doorvoer nog beperkt
Van de totale invoerwaarde in 2024 kwam 305 miljoen euro voort uit doorvoer. De rest, meer dan 2 miljard euro, was directe handel. In vergelijking met 2023 is vooral de handelscomponent sterk gegroeid, terwijl het doorvoerpercentage nog altijd onder het niveau van voor de oorlog ligt.
Maïs blijft belangrijkste importproduct
Net als in voorgaande jaren is maïs het meest ingevoerde product uit Oekraïne. In 2024 bedroeg de invoerwaarde van maïs 622 miljoen euro, wat neerkomt op bijna twee derde van de categorie ‘voeding en levende dieren’. De maïsinvoer was daarmee ruim 55 procent hoger dan een jaar eerder. De helft van alle maïs die Nederland binnenkomt is inmiddels van Oekraïense oorsprong, terwijl dat in 2023 nog 25 procent was.
Import van oliehoudende zaden verdubbeld
Oliehoudende zaden vormen het op één na belangrijkste importproduct uit Oekraïne. In 2024 verdubbelde de invoerwaarde ten opzichte van 2023 en kwam uit op ruim 580 miljoen euro. Het ging vooral om kool- en raapzaad (65 procent) en sojabonen (32 procent). Oekraïne nam hiermee een stevigere positie in als leverancier: het land is nu goed voor 16 procent van alle ingevoerde oliehoudende zaden, tegenover 7 procent een jaar eerder.
Zonnebloemolie op de derde plaats
Plantaardige oliën en vetten – voornamelijk zonnebloemolie – stonden op de derde plaats met een totale invoerwaarde van bijna 465 miljoen euro. Deze categorie bestaat voor 97 procent uit zonnebloemzaadolie. Oekraïne is inmiddels goed voor 10 procent van de totale Nederlandse invoer van plantaardige oliën en vetten, tegenover 5 procent in 2023.
Staalimport blijft ver achter
De import van Oekraïens ijzer en staal is na de Russische inval in 2022 nagenoeg stilgevallen. In 2019 bedroeg de invoerwaarde nog ruim 162 miljoen euro, terwijl dit in 2024 is gedaald tot slechts 17 miljoen euro. De stilstand houdt verband met het verlies van belangrijke staalproductiecapaciteit aan Russische troepen.