zondag, juni 15, 2025
16.2 C
Amsterdam

Nederlandse inflatie in april ver boven gemiddelde van de eurozone

In april 2025 waren consumentengoederen en -diensten in Nederland 4,1 procent duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee ligt het inflatiecijfer hoger dan in maart, toen een toename van 3,7 procent werd gemeten.

Ook vergeleken met de voorgaande maand stegen de prijzen. In april lagen de consumentenprijzen 1,0 procent hoger dan in maart 2025.

Prijsstijging bij vluchten grootste oorzaak

Een belangrijke aanjager van de inflatiestijging was de prijs van internationale vliegtickets. In april lagen die gemiddeld 20,8 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In maart waren tickets nog iets goedkoper dan het jaar ervoor.

De stijgende tarieven voor vluchten hangen deels samen met het vakantieseizoen. In april viel de meivakantie relatief vroeg, waardoor de vraag naar reizen toenam.

Bungalowparken ook duurder

Niet alleen vluchten, ook binnenlandse vakantiebestemmingen werden duurder. De prijzen voor een verblijf in bungalowparken stegen eveneens en hadden daarmee een opwaarts effect op de inflatie.

Tijdens vakantieweken zijn prijzen doorgaans hoger vanwege de toegenomen vraag. Die seizoensinvloeden kunnen voor tijdelijke pieken in de prijsontwikkeling zorgen, zonder dat er sprake is van een blijvende trend.

Goedkopere brandstof tempert stijging deels

Tegenover de prijsstijgingen stond een daling van de brandstofprijzen. In april waren motorbrandstoffen gemiddeld 8,9 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook in maart lag het prijsniveau voor benzine en diesel lager dan in 2024.

Door deze prijsdaling werd de inflatie deels geremd. De invloed hiervan was echter onvoldoende om de opwaartse druk vanuit de reissector volledig te compenseren.

Inflatie in eurozone blijft stabiel

Het CBS publiceert naast de nationale inflatie ook een Europees geharmoniseerd cijfer (HICP), waarmee internationale vergelijking mogelijk is. Volgens deze methode kwam de inflatie in Nederland eveneens uit op 4,1 procent.

In de eurozone bleef het gemiddelde inflatiepercentage gelijk op 2,2 procent. Nederland wijkt daarmee af van de bredere Europese trend. Vooral prijzen voor voeding, drank en tabak stegen in Nederland harder dan in de eurozone.

Sterkere stijging bij Nederlandse diensten en goederen

Niet alleen in de levensmiddelenbranche, maar ook bij andere goederen en diensten lag de prijsstijging in Nederland hoger dan het gemiddelde binnen de EU. Dit geeft aan dat het Nederlandse prijsniveau zich sneller ontwikkelt dan elders in Europa.

Bron: CBS

Vandaag

Dodental na vliegtuigcrash Ahmedabad loopt op tot 274 door doden ‘op de grond’

Het aantal slachtoffers van de vliegtuigcrash in het Indiase...

Nederland verhoogt defensiebudget fors tot 3,5 procent van het bbp

Het Nederlandse defensiebudget wordt verhoogd naar 3,5 procent van...

Israël voert zware luchtaanvallen uit op Iran, spanningen lopen op

Israël heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag...

Treinverkeer opnieuw ontregeld door staking NS-personeel, onderhandelingen muurvast

Voor de derde keer in korte tijd ligt het...

Ziekteverzuim werknemers opnieuw toegenomen in begin 2025

Het ziekteverzuim onder werknemers bedroeg in het eerste kwartaal...

Gerelateerde artikelen