De toegankelijkheid en kwaliteit van ouderenzorg in Nederland moet beter worden gewaarborgd. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg, dat tot stand kwam in samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en verschillende zorg- en belangenorganisaties. In het akkoord staan afspraken die bijdragen aan het behoud van zelfstandigheid van ouderen, betere ondersteuning van mantelzorgers en meer ruimte voor zorgprofessionals.
Samenwerken aan kwaliteit van bestaan
De afspraken zijn gemaakt tussen onder meer zorgorganisaties, zorgverleners, gemeenten en patiënten- en ouderenorganisaties. Staatssecretaris Vicky Maeijer van Langdurige en Maatschappelijke Zorg benadrukt het belang van concrete verbeteringen:
“Ik ben blij dat we een aantal concrete afspraken hebben gemaakt die echt gaan helpen in de dagelijkse zorgpraktijk. Zo krijgen ouderen de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben en bij hen past, ook als de kwetsbaarheid toeneemt.”
Belangrijke uitgangspunten in het akkoord
In het onderhandelingsresultaat zijn verschillende thema’s uitgewerkt die bijdragen aan de kwaliteit van bestaan. Denk aan het belang van eigen regie, sociale verbondenheid, geschikte woonomgeving, en de inzet van technologie. Deze thema’s zijn vertaald naar maatregelen, zoals:
- Stimuleren van zelfstandig wonen en behoud van regie
- Beter aansluiten van langdurige zorg thuis bij de persoonlijke situatie
- Betere ondersteuning van mantelzorgers
- Toegankelijke verpleeghuiszorg voor de meest kwetsbare ouderen
Minder administratie, betere zorg
Een belangrijk aandachtspunt is de toenemende zorgvraag in combinatie met personeelstekorten. Daarom bevat het akkoord ook afspraken over het terugdringen van administratieve lasten, efficiëntere gegevensuitwisseling en meer gebruik van digitale hulpmiddelen.
Staatssecretaris Maeijer ziet de gezamenlijke inzet als veelbelovend:
“Als ik terugkijk op de constructieve gesprekken die we met elkaar hebben gevoerd en de eensgezindheid die we met elkaar voelen over de ingezette koers, dan heb ik er vertrouwen in dat we het Hoofdlijnenakkoord binnenkort gezamenlijk kunnen ondertekenen en uitvoeren.”
Breed gedragen samenwerking
Aan het opstellen van het akkoord werkten onder andere mee: ActiZ, VNG, Verenso, Zorgthuisnl, MantelzorgNL, Zorgverzekeraars Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, en de Patiëntenfederatie Nederland. Ook toezichthoudende en uitvoerende instanties als de NZa, het Zorginstituut, de Inspectie en het CAK zijn betrokken.
Bron: Rijksoverheid