Afgelopen week heeft een gezamenlijke actie van de politie in de regio Rotterdam geleid tot de arrestatie van vijf personen die verdacht worden van betrokkenheid bij grootschalige digitale oplichting. De verdachten, mannen in de leeftijd van 18 tot 36 jaar, werden op heterdaad betrapt tijdens een speciale actieweek gericht op het bestrijden van cybercriminaliteit.
Aanpak van phishing
De actie was gericht op het aanpakken van phishing, een vorm van online oplichting waarbij criminelen proberen persoonlijke gegevens te bemachtigen via misleidende e-mails en berichten. De politie zette zelf de val door in te gaan op meerdere phishing-berichten, wat resulteerde in de arrestaties. De verdachten zijn afkomstig uit Rotterdam, Dordrecht en Almere.
Samenwerking cruciaal
De succesvolle actieweek was het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende instanties, waaronder de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeente en de Fraudehelpdesk. “Online criminaliteit bestrijden werkt alleen door publiek en privaat samen te werken,” aldus een woordvoerder van de politie.
Grote impact op slachtoffers
De politie benadrukt de grote impact van cybercriminaliteit op slachtoffers, zowel financieel als emotioneel. “Met de actieweek heeft de politie nieuwe slachtoffers weten te voorkomen en pakt de politie cybercriminaliteit aan,” zegt Iris, Digitaal Wijkagent in Vlaardingen. “Vaak zien we dat deze ‘ophalers’ deel uitmaken van een groter cybercrimineel netwerk.”
“Phishers die gaan vissen”
“Een aantal verdachten werd bij de voordeur aangehouden toen zij de pinpas van het zogenaamde slachtoffer op kwamen halen. Ze verklaarden direct dat ze geen idee hadden waarom ze werden aangehouden. De mannen waren van plan ‘te gaan vissen’. In hun auto troffen we daadwerkelijk visgerei. Creatief, maar hier trappen we natuurlijk niet in,” vervolgt Iris.
Emotionele schade
De emotionele schade bij slachtoffers is vaak groot. Een 77-jarig slachtoffer vertelt: “Ik slaap heel slecht, lig soms uren te piekeren. Je wordt gewoon gehersenspoeld en kan niet meer logisch nadenken.” Een ander slachtoffer zegt: “Moreel ben ik ingedeukt. Ze hebben mijn waardigheid en mijn vertrouwen in mensen geschonden. Ze hebben mij grote schade aan mijn lichaam en psyche gegeven. Dat is niet meer te repareren.”
Bron: Politie