Met de publicatie van de jaarcijfers op komst, heeft PostNL de overheid om een additionele 68 miljoen euro gevraagd om de bezorgdiensten in de komende twee jaar te ondersteunen. Dit verzoek wordt gedaan terwijl de overheid nog nadenkt over de toekomstige vorm van de postmarkt.
Het ministerie van Economische Zaken reageerde door te stellen dat extra financiële steun momenteel “niet aan de orde is”. Staatssteun is volgens het ministerie geen geprefereerde route, aangezien er bredere overwegingen zijn over de toekomstige regulering van de postdiensten in Nederland.
De vraag naar postdiensten neemt af en PostNL heeft te kampen met dalende inkomsten. Het bedrijf wijst ook op belemmeringen door verouderde wetgeving die effectieve bedrijfsvoering in de weg staat. PostNL heeft voorgesteld om de frequentie van de bezorgmomenten te verlagen.
Politieke discussie en bezorgtijden
In een recente ontwikkeling werd een voorstel van minister Beljaarts van Economische Zaken om de wettelijke bezorgtijd te verhogen naar 48 uur door de Tweede Kamer teruggedraaid. De Kamer bekritiseerde de minister voor het vooruitlopen op het politieke besluitvormingsproces.
Terwijl de politieke discussies voortduren, benadrukt PostNL de noodzaak van tijdelijke steun om de bestaande dienstverlening te kunnen blijven financieren. De stijgende kosten en de uitblijvende besluiten zetten de diensten onder druk.
PostNL pleit voor een aanpassing in de bezorgtermijnen, waarbij het bedrijf meer flexibiliteit wil om post binnen twee tot drie dagen te bezorgen, terwijl dringende post nog steeds binnen een dag bezorgd kan worden tegen extra kosten. Het bedrijf merkt op dat in andere Europese landen vergelijkbare aanpassingen al zijn doorgevoerd en dat daar overheidssteun helpt om de postbezorging te handhaven.
Bron: NOS; foto: https://en.wikipedia.org/wiki/en:GNU_Free_Documentation_License; https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en; Attribution: Jan Oosterhuis