In 2024 is een opmerkelijke stijging van het aantal bedrijfsopheffingen waargenomen. Volgens recente cijfers van het CBS zijn er in dit jaar 153 duizend bedrijven opgeheven, een toename van 27 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is het hoogste aantal sinds de start van de huidige meetmethode in 2007. Hoewel de absolute cijfers alarmerend zijn, is het belangrijk om te kijken naar de opheffingsgraad, die het aantal opheffingen relateert aan het totale aantal bedrijven.
Stijging van faillissementen
Naast de algemene bedrijfsopheffingen is er ook een stijging in het aantal faillissementen. Het aantal faillissementen ligt, gecorrigeerd voor het aantal bedrijven, op hetzelfde niveau als in 2020. Slechts een klein deel van de bedrijven is opgeheven vanwege een faillissement. De grote meerderheid van de opgeheven bedrijven stopt vrijwillig. In 2024 werden bijna 2 duizend bedrijven volledig failliet verklaard en opgeheven, een stijging van 28 procent ten opzichte van 2023. Daarnaast werden 1,3 duizend bedrijven deels failliet verklaard, waarbij niet alle juridische onderdelen failliet gingen.
Opheffingsgraad en bedrijfsgrootte
De opheffingsgraad, die het aantal opheffingen uitdrukt ten opzichte van het totaal aantal bedrijven, bedroeg in 2024 6 procent. Hoewel er in 2022 ruim 9 duizend minder bedrijven hun activiteiten stopten dan in 2024, lag de opheffingsgraad toen 0,1 procentpunt hoger. Een opvallende trend is dat negen op de tien opgeheven bedrijven in 2024 slechts 1 werkzame persoon hadden. Deze ontwikkeling hangt samen met het groeiende aandeel eenmanszaken in de totale bedrijvenpopulatie.
Sectoren met de grootste impact
De bedrijfstakken vervoer en opslag (7,7 procent) en handel (7,6 procent) kenden de hoogste opheffingsgraad. De bouwnijverheid zag de sterkste toename in opheffingsgraad, van 4,4 procent in 2023 naar 6,3 procent in 2024. De landbouw, bosbouw en visserij hadden met 3,5 procent de laagste opheffingsgraad.
Faillissementen per sector
De horeca werd het zwaarst getroffen door faillissementen, met een faillissementsgraad van 0,38 procent. Ten opzichte van het aantal bedrijven zijn in de horeca in 2024 relatief de meeste bedrijven (deels) failliet verklaard. De faillissementsgraad steeg daar van 0,28 procent in 2023 naar 0,38 procent, het hoogst van alle bedrijfstakken. Ook de industrie (0,34 procent) en vervoer en opslag (0,33 procent) kenden relatief veel faillissementen.
Bron: CBS