HomeAlgemeenRijkswaterstaat roept op: ga niet de weg op!

Rijkswaterstaat roept op: ga niet de weg op!

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om niet de weg op te gaan. Vanaf afgelopen middernacht is er voor het hele land code rood van kracht voor sneeuw in combinatie met harde wind. Dit kan leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden, in de vorm van sneeuwduinen, slecht zicht en gladheid.

Het KNMI verwacht dat de sneeuwval in het zuiden begint, waarbij in delen van Noord-Brabant en Limburg grote kans op ijzel is. Zondag breidt de sneeuw zich noordwaarts uit over de rest van het land. Door een stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht. Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, en is het voor het gevoel snijdend koud. De meeste wind staat in de noordelijke helft van het land. In de noordelijke kustgebieden en boven het IJsselmeer komen zware windstoten voor.

Rijkswaterstaat is goed voorbereid en begint tijdig met strooien. Naast 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers staan ook drie speciale calamiteitenmachines op strategische plaatsen in het land klaar. Ze komen in actie te komen om eventuele ijsplaten te bestrijden. Deze machines spuiten onder hoge druk een warme zoutoplossing op het ijs en gaan zo de gladheid te lijf.

Snellere berging
Vanwege de extreme weersomstandigheden is vanaf het moment dat code rood ingaat ook het extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht. Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen. Dit doen we uit veiligheidsoverwegingen voor gestrande weggebruikers, zodat zij in de kou niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan. Daarnaast moet de weg vrij zijn om sneeuwschuivers de ruimte te geven de sneeuw via de vluchtstrook aan de kant te schuiven.

Ook neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen door inzet van extra weginspecteurs en extra mankracht in de verkeerscentrales.

Bron: Rijkswaterstaat; foto: pixabay

Jos
Jos
Wij verzorgen met actuma het dagelijkse nieuws en online marketing voor bedrijven. In een open, no-nonsense cultuur werken onze teamleden met elkaar samen aan effectieve ideeën. Wij hopen dat jullie plezier beleven aan deze artikelen.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen