De Verenigde Staten en China hebben een tijdelijke onderbreking aangekondigd in hun onderlinge handelsconflict. Beide landen laten weten dat de bestaande extra importheffingen voor een periode van negentig dagen niet verder worden uitgebreid. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring die maandagochtend werd verspreid.
In deze verklaring benadrukken beide landen het belang van hun economische relatie. Ook geven zij aan ervan overtuigd te zijn dat voortgezette onderhandelingen kunnen bijdragen aan een duurzame oplossing voor het handelsconflict.
Verlaging van invoertarieven aangekondigd
Als onderdeel van de afspraak zal de Verenigde Staten het invoertarief op bepaalde goederen vanaf woensdag verlagen van 145 procent naar 30 procent. China verlaagt op zijn beurt het eigen tarief van 125 procent naar 10 procent.
Handelsgesprekken in Genève
De gesprekken vonden afgelopen weekend plaats in Genève, Zwitserland. De onderhandelingen markeren een hernieuwde poging om het escalerende conflict tussen de twee economische grootmachten te de-escaleren. De Amerikaanse president Donald Trump gaf daarbij aan: “grote vooruitgang is geboekt” op een “vriendelijke, constructieve manier.”
De spanningen ontstonden toen de Verenigde Staten extra tarieven instelden op Chinese producten, omdat er volgens Trump sprake was van een handelsongelijkheid. China reageerde met vergelijkbare maatregelen richting Amerikaanse exportgoederen.
Andere handelsrelaties onder de loep
De tijdelijke wapenstilstand tussen de VS en China volgt op eerdere afspraken met andere landen. Vorige week bereikte de VS een overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk. Hoewel op Britse producten naar de VS een standaardheffing van 10 procent blijft gelden, worden extra tarieven op onder meer staal en aluminium geschrapt.
Europese Unie voert druk op
Ook met de Europese Unie is sprake van een tijdelijke pauze. De extra heffing van 20 procent op Europese goederen is voor negentig dagen opgeschort. Wel blijft een basisheffing van 10 procent actief. Concrete gesprekken over een bredere handelsdeal zijn vooralsnog niet opgestart.
Om de druk op Washington te verhogen, dreigde de Europese Commissie vorige week met invoerheffingen op een reeks Amerikaanse goederen ter waarde van 95 miljard euro.
Bron: NOS