In het eerste kwartaal van 2025 zijn de cao-lonen met gemiddeld 5,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Hoewel dit een forse stijging is, ligt het percentage lager dan de piek van 6,9 procent in het derde kwartaal van 2024. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Lonen stijgen minder hard dan vorig jaar
Na een recordstijging in 2024 is het tempo van de loonontwikkeling enigszins afgezwakt. Gecorrigeerd voor inflatie komt de stijging van de lonen uit op 1,8 procent. Daarmee is er voor het vierde kwartaal op rij sprake van een afnemende reële loonontwikkeling.
Grootste stijging bij particuliere bedrijven
Binnen de sector particuliere bedrijven namen de cao-lonen met 5,7 procent het sterkst toe. In de sector overheid bleef de loonontwikkeling het meest achter, met een stijging van 4,7 procent. Bij de gesubsidieerde instellingen, waar onder andere de zorg onder valt, kwam de stijging uit op 5,4 procent.
Voor veel cao’s in de zorg zijn begin 2025 nog geen definitieve akkoorden gesloten. Er liggen wel voorlopige afspraken voor onder andere de VVT-sector, ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Over deze akkoorden wordt in april gestemd. Het percentage definitief afgesloten cao’s in de gesubsidieerde sector bedraagt momenteel 41 procent.
Informatie en communicatie kent grootste loonstijging
Op brancheniveau was de loonontwikkeling het sterkst in de sector informatie en communicatie, met een stijging van 9,6 procent. Ook de overige dienstverlening zag een forse toename van 8,8 procent. In de vastgoedverhuur en -handel bleven de lonen gelijk, terwijl deze sector een jaar eerder nog koploper was.
De gezondheidszorg ontbreekt grotendeels in de cijfers vanwege het uitblijven van nieuwe cao-akkoorden begin 2025.
Lichte stijging in contractuele loonkosten
De contractuele loonkosten – het totaal van cao-lonen en werkgeverspremies – zijn in dezelfde periode met 5,7 procent gestegen. Deze lichte toename ten opzichte van de cao-loonontwikkeling is met name het gevolg van hogere premies voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. De premie voor zorgkosten is juist iets gedaald.
Bron: CBS