HomeEconomischDuizenden PostNL-uitzendkrachten willen ook coronabonus

Duizenden PostNL-uitzendkrachten willen ook coronabonus

Uitzendkrachten die werken voor PostNL hebben vrijdagmiddag de directie van het postbedrijf in een online gesprek gevraagd wanneer zij de coronabonus van 250 euro krijgen. Alle vaste medewerkers krijgen zo’n bonus voor het harde werken de afgelopen maanden, maar de uitzendkrachten dus niet.

Mariska Exalto, bestuurder FNV Publiek Belang: ‘In het gesprek gaf PostNL aan te zullen kijken naar een ‘mooi gebaar’, maar of dat genoeg is? Voor ons betekent dat in ieder geval gelijke beloning voor iedereen, zeker voor de uitzendkrachten die al jaren voor PostNL werken.’

Winstuitkering
Gisteren kondigde PostNL aan de winstuitkering van 2 naar 3 procent te verhogen. ‘Dat is mooi, maar die winstuitkering geldt dus niet voor uitzendkrachten. Dat is hoe PostNL met uitzendkrachten om gaat, waarvan sommigen al meer dan tien jaar voor het bedrijf werken’, aldus Exalto. Voor uitzendkrachten is alleen het uurloon hetzelfde als voor de mensen in vaste dienst. Exalto: ‘Ze hebben een slechter pensioen, geen werkzekerheid en delen niet mee in de voordelen die vaste medewerkers van PostNL hebben.’

Meedelen
FNV vindt dat voor het structurele werk in de pakketsorteercentra mensen vast in dienst genomen moeten worden. Op die manier krijgen mensen dezelfde beloning en waardering en toekomstperspectief. ‘Tot die tijd moeten juist ook de uitzendkrachten, die het zware werk doen waar PostNL winst mee maakt, gelijk beloond worden’, aldus Exalto.

Drukker
Afgelopen feestdagen werden meer kerstkaarten verstuurd dan voorgaande jaren. Ook het aantal pakketjes dat gesorteerd en bezorgd moest worden, was flink hoger. In de sorteercentra was het daardoor flink drukker. Het werk wordt daar, vaak ’s nachts, vooral gedaan door duizenden uitzendkrachten. Sommigen werken er al meer dan zes jaar aaneengesloten als uitzendkracht of komen na een korte periode weer terug op dezelfde werkplek.

Bron: FNV; foto: Afbeelding van jan mesaros via Pixabay

Jos
Jos
Wij verzorgen met actuma het dagelijkse nieuws en online marketing voor bedrijven. In een open, no-nonsense cultuur werken onze teamleden met elkaar samen aan effectieve ideeën. Wij hopen dat jullie plezier beleven aan deze artikelen.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen