De omzet van de Nederlandse industrie was in het eerste kwartaal van 2025 2,9 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze stijging is de grootste sinds het begin van 2023. De toename komt voornamelijk door de groei in buitenlandse afzetmarkten, waar de omzet met 4,7 procent toenam. De binnenlandse omzet bleef op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verschillen tussen industriële sectoren
Niet alle sectoren binnen de industrie lieten eenzelfde ontwikkeling zien. De voedings- en genotmiddelenindustrie liet met 8,1 procent de grootste omzetstijging zien. Ook de elektrotechnische en machine-industrie groeide met 7,2 procent sterk. Aan de andere kant kende de transportmiddelenindustrie een forse daling van 11,6 procent.
Afzetprijzen opnieuw gestegen
De prijzen die producenten rekenen voor hun producten lagen gemiddeld 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. Zowel de binnenlandse als buitenlandse afzetprijzen stegen licht. De grootste prijsstijging deed zich voor in de voedings- en genotmiddelenindustrie, met 5,2 procent. Alleen in de raffinaderijen en chemische industrie daalden de prijzen, met 1,8 procent.
Winstgevendheid blijft onder druk staan
Voor het dertiende kwartaal op rij rapporteerden meer industriële ondernemers een verslechtering van de winstgevendheid dan een verbetering. In het eerste kwartaal van 2025 gaf per saldo 4,5 procent van de bedrijven aan dat de situatie is verslechterd, een lichte toename ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Meer faillissementen in het eerste kwartaal
In de eerste drie maanden van 2025 gingen 84 industriële bedrijven failliet. Dat zijn er vijf meer dan in dezelfde periode in 2024, maar twintig minder dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. Het aantal faillissementen schommelt al enkele jaren, maar ligt sinds 2022 op een hoger niveau dan voorheen.
Gematigd optimisme over komende kwartaal
Ondanks de recente groei in omzet en export, blijven de verwachtingen voorzichtig. Per saldo verwacht 7,3 procent van de ondernemers een hogere omzet in het tweede kwartaal. Dit is een lichte daling ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Arbeidstekort grootste knelpunt
Bij de start van het tweede kwartaal gaf ruim een derde van de ondernemers aan geen belemmeringen te ondervinden in hun bedrijfsvoering. De ondernemers die wel knelpunten ervoeren, noemden met name een tekort aan arbeidskrachten, onvoldoende vraag en gebrek aan productiemiddelen als belangrijkste obstakels.
Bron: CBS