De Nederlandse auto- en motorbranche heeft in het eerste kwartaal van 2025 een omzetdaling van 4,2 procent geboekt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De teruggang volgt op een periode van groei in het laatste kwartaal van 2024, toen de omzet juist toenam met 12,7 procent.
Vooral de verkoop van nieuwe personenauto’s bleef dit jaar achter. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Importeurs hard geraakt door gewijzigde BPM-regels
Binnen de branche noteerden importeurs van nieuwe personenauto’s de grootste terugval. Hun omzet daalde met 11,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Eind vorig jaar steeg de afzet van nieuwe auto’s juist nog aanzienlijk, mede doordat veel kopers op tijd gebruikmaakten van de vrijstelling van de BPM voor elektrische voertuigen. Die vrijstelling liep af op 1 januari 2025.
De Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) is een aanschafbelasting die van toepassing is bij de aankoop van nieuwe auto’s, bestelwagens en motorfietsen. De wijziging per 2025 heeft een directe impact op de verkoopvolumes.
Uitzondering: gespecialiseerde reparatiebedrijven
Niet alle deelmarkten binnen de branche zagen de omzet dalen. Bedrijven die zich richten op gespecialiseerde reparaties behaalden een stijging van 4,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Andere segmenten zoals de handel in auto-onderdelen (-1,5 procent) en de verkoop en reparatie van personenauto’s (-3,1 procent) sloten het kwartaal af met verlies.
Ook de markt voor zwaardere bedrijfswagens liet een daling zien, met 8,3 procent. De omzet van motorfietsbedrijven zakte verder weg met een daling van 5,6 procent, bovenop een eerder verlies van 10,2 procent in het eerste kwartaal van 2024.
Vertrouwen onder ondernemers blijft laag
Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche verbeterde licht aan het begin van het tweede kwartaal, maar blijft negatief. De branche kwam uit op -8,8, tegen -12,5 in het kwartaal ervoor. Ter vergelijking: het gemiddelde ondernemersvertrouwen over alle sectoren stond op -7,5.
Tekort aan personeel iets minder nijpend
De personeelstekorten lijken iets af te nemen. Waar begin 2025 nog 53,3 procent van de ondernemers een tekort aan arbeidskrachten meldde, was dit aan het begin van het tweede kwartaal 42,5 procent. Tegelijkertijd steeg het aantal openstaande vacatures licht: van 7.600 in het vierde kwartaal van 2024 naar 8.000 in het eerste kwartaal van dit jaar.
Bron: CBS