maandag, juni 16, 2025
15.7 C
Amsterdam

Steeds meer bedrijven nemen maatregelen tegen personeelstekort

Een groot deel van de Nederlandse ondernemers kampt met een tekort aan personeel. Vooral bedrijven in de bouwsector ervaren grote uitdagingen bij het vinden van voldoende arbeidskrachten. Volgens cijfers uit de Conjunctuurenquête van april 2025 speelt het personeelstekort bij twee op de drie ondernemers een rol.

De meeste ondernemers reageren op de situatie door hun arbeidsvoorwaarden te verbeteren of door hun bedrijfsvoering verder te automatiseren. Dit komt vaker voor bij grote bedrijven dan bij het midden- en kleinbedrijf. Waar in het grootbedrijf ruim 31 procent inzet op betere arbeidsvoorwaarden en bijna 30 procent op automatisering, liggen deze percentages in het kleinbedrijf respectievelijk op 25 en 19 procent.

Opvallend is dat kleine bedrijven relatief vaker de productie of dienstverlening aanpassen aan de beschikbare capaciteit. Bijna 20 procent van de kleine ondernemers geeft aan dit te doen, tegenover 15 procent in het middenbedrijf en 12 procent in het grootbedrijf.

Bouwsector heeft grootste personeelstekorten

Binnen de verschillende sectoren valt vooral de bouw op. Meer dan 80 procent van de bouwbedrijven ervaart tekorten aan personeel. Ter vergelijking: in sectoren als cultuur, sport en recreatie ligt dit percentage rond de 55 procent. Bouwbedrijven grijpen het vaakst in. Zo investeert ruim 40 procent in betere arbeidsvoorwaarden, terwijl bijna een derde van hen de productie afstemt op wat haalbaar is met de huidige capaciteit.

Het binnenhalen van buitenlandse arbeidskrachten gebeurt het vaakst in de landbouw (23 procent) en de industrie (14 procent), al blijft dit een minder populaire maatregel dan automatisering of het aanpassen van productievolumes.

Focus op productiviteitsverhoging groeit

Veel ondernemers richten zich inmiddels ook op het verhogen van de arbeidsproductiviteit als alternatief voor personeelsuitbreiding. Driekwart van de bedrijven neemt hier actief maatregelen voor, zoals investeringen in technologie of het stroomlijnen van interne processen. De meeste initiatieven op dit vlak komen uit de bouw, detailhandel en industrie.

Training en bijscholing worden het vaakst genoemd binnen de autohandel- en reparatiesector, terwijl deze aanpak in de landbouw het minst voorkomt. De variatie in aanpak laat zien hoe bedrijven per sector anders inspelen op de krapte op de arbeidsmarkt.

Bron: CBS

Vandaag

Verstappen eindigt als tweede in spannende GP van Canada

Max Verstappen is als tweede geëindigd in de Grand...

Lichaam gevonden bij zoekactie naar vermiste man in Stevensbeek

In Stevensbeek (Noord-Brabant) is zondagmiddag een lichaam aangetroffen tijdens...

Steeds meer vaders boven de dertig bij geboorte eerste kind

In 2024 werden 77 duizend mannen voor het eerst...

Dodental na vliegtuigcrash Ahmedabad loopt op tot 274 door doden ‘op de grond’

Het aantal slachtoffers van de vliegtuigcrash in het Indiase...

Nederland verhoogt defensiebudget fors tot 3,5 procent van het bbp

Het Nederlandse defensiebudget wordt verhoogd naar 3,5 procent van...

Gerelateerde artikelen