De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten de rente te verlagen van 2,25 naar 2,0 procent. Dit is het laagste niveau sinds twee jaar. Met deze maatregel wil de ECB economische groei stimuleren in een periode van toenemende onzekerheid op wereldschaal.
Hoewel de Europese economie er momenteel relatief stabiel voor staat, wijzen recente ontwikkelingen op mogelijke risico’s. Onder andere Amerikaanse handelsmaatregelen en zorgen over goedkope Chinese export naar Europa spelen hierbij een rol. De ECB ziet de renteverlaging als noodzakelijk om tijdig in te grijpen.
Van renteverhoging naar stimulering
In 2023 werd de rente binnen korte tijd verhoogd tot 4 procent, een historisch hoog niveau, om de hoge inflatie te beteugelen. Hogere leenkosten moesten ervoor zorgen dat consumenten en bedrijven de uitgaven temperden. Nu die inflatie grotendeels is afgekoeld, wil de centrale bank juist het tegenovergestelde bereiken: bestedingen en investeringen stimuleren.
Gevolgen voor Nederland
De impact van het besluit op Nederland is gemengd. De gemiddelde inflatie in de eurozone is inmiddels onder het streefniveau van 2 procent gedaald. In Nederland ligt deze echter nog op 3,3 procent, aanzienlijk boven het Europese gemiddelde van 1,9 procent.
Ook voor spaarders heeft de renteverlaging nadelige gevolgen. Verwacht wordt dat banken als ING, ABN Amro en Rabobank hun spaarrentes eveneens zullen verlagen. Tegelijkertijd zal ook de hypotheekrente verder kunnen dalen. Hoewel dat op het eerste gezicht gunstig lijkt voor huizenkopers, kan dit leiden tot hogere biedingen op woningen en daardoor verder stijgende huizenprijzen.
Geen vertrek Lagarde
Tijdens de toelichting op het rentebesluit werd ECB-president Christine Lagarde ook gevraagd naar recente geruchten over haar toekomst. Ze ontkende wederom dat zij zou vertrekken en reageerde resoluut: “Ik zal jullie niet de rug toekeren.”
Bron: NOS